Beküldve

A Taxis továbbképzés 2018 -ban is nagyüzemben folytatódik, mert sok taxis kollégának nem sikerült év végéig letenni a megújító vizsgát. Na nem azért, mert olyan magas a követelményszint, hogy ne tudnák teljesíteni.

Az igazi ok, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyták a jelentkezést, és ezért már csak 2018. év elején tudnak vizsgázni. Tetézi ezt még az is, hogy a Közlekedési Hatóság 2017 -ben  a taxis vizsgára jelentkezés határidejét 8 napról 14 napra módosította.

 A probléma a régi „motoros” taxi gépkocsivezetőket érinti, mert a 176/2015.(VII.7.) Korm.rendelet nekik szabott 2017. év végéig határidőt a taxis tevékenységi engedélyük megújítására. Ha nem vizsgáznak le, akkor 2018 -ban nem taxizhatnak.  

Mivel a taxis vizsgát szervező képzőszervek, Autósiskolák általában karácsony előtt már bezárnak, téli szünetet tartanak, ezért aki még karácsony előtt vizsgázni akart, annak már november végén, vagy legkésőbb december első napjaiban jelentkeznie kellett (volna) a vizsgára.

Ezt fokozhatjuk még azzal is, hogy december az egyik „legerősebb” hónap a taxisofőrök életében, kinek van ideje ilyenkor taxis továbbképzésre járni és vizsgázni.     

 

Taxis továbbképzés 2018. Lesz megoldás?

2018. év eleje izgalmas lesz a taxis továbbképzésre jelentkezőknek, mert a probléma itt már zsebet érintő lesz, mindenki igyekszik majd gyorsan letenni a vizsgát.

A taxis vizsgát szervező képzőszervek is izgulhatnak, hogy tudják-e állni a rohamot. Habár a vizsga szabályzat nem határozza meg egy adott vizsgán a vizsga létszám maximumát, de azért ennek vannak fizikai korlátai.

Megoldás lehetne, ha a Korm.rendeletet módosítanák, és a határidőt mondjuk 2018. június 1.-ig meghosszabbítanák.

Volt már erre példa, mert korábban a taxisokéhoz hasonló helyzetben voltak a gépkezelők is. Nekik a régi fajta gépkezelői jogosítványukat kellett volna megújítani, de miután ezt csak részben tudták határidőre megvalósítani, ezért rendelet módosítással kaptak még fél év haladékot.

Van remény erre a kedvező fordulatra, mert jelen cikk írásakor a Nemzeti Jogszabálytárban a 176/2015.(VII.7.) Korm.rendelet mellett megjelent a Felkiáltó Jel, amely arra utal, hogy a jogszabály 2018.-ban módosulni fog.

 

Taxis továbbképzés 2018, tantárgyak és követelmények

A taxis továbbképzés tantárgyai és követelmény szintje várhatóan nem fog módosulni 2018.-ban.

Továbbra is egy KRESZ tesztlapot és egy jogszabályismereti tesztlapot kell kitölteni. A KRESZ tesztlap 50 db kérdést tartalmaz és 7 pontot lehet hibázni. A jogszabályismeret 25 db kérdést tartalmaz és 5 pont a hibalehetőség.

Figyelem! A közlekedésben eltöltött több évnyi idő nem azonos a KRESZ szabályok maradéktalan ismeretével 2018.-ban sem.

A taxis továbbképzési vizsga sikere attól is függ, hogy mennyit és milyen tananyagból tanulunk. A felkészítés minősége sem egyforma, ezért érdemes alaposan körülnézni a taxis tanfolyamra jelentkezés előtt.

, ,

← Régebbi Újabb →