Beküldve

Targonca jogosítvány honosítása-Majsai AutósiskolaTargonca jogosítvány honosítása jelenleg nem megoldható Magyarországon, bárhol szereztük is azt külföldön. Hogy ennek mi lehet az oka? Talán a legegyszerűbb válasz, hogy jelen cikk megírásakor még nem létezik olyan jogszabály, amely lehetővé tenné a honosítást.

Honosítani szakmai végzettségeket szoktak, ezért az igazi ok feltételezhetően az, hogy itthon OKJ-s targonca tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy targoncázhassunk. Na és, mondhatnánk, ettől többet ér a magyar targoncavezetői engedély, mint a külföldi? A válasz igen, mert ezáltal nem csak egy targonca jogosítványunk van. hanem szakmai végzettségünk is, ami például azzal is együtt jár, hogy targoncavezetői alapbérünknek el kell érnie a 2017.-től jelentősen megemelt bérminimumot.

Külföldi országokban nem jellemző az országos érvényű targonca vizsga. A külföldi targonca jogosítványokat általában csak egy adott helyi üzemben használhatjuk. Van ugyan olyan külföldi targonca jogosítvány, amelyet abban az országban bárhol elfogadnak, de akkor is csak hatósági vizsgához kötött a megszerzése, nincs szakmásítva, így nem lehet érvényes nálunk.

 

Honosítás helyett mit tehetünk?

 

Ha itthon is targoncázni szeretnénk, akkor el kell végezni egy OKJ-s targonca tanfolyamot, meg kell szerezni az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványt, és még  hatósági vizsgán is részt kell vennünk ahhoz, hogy a targoncavezetői szakmát gyakorolhassuk. A megfelelő targonca iskola kiválasztásával meglehetősen gyorsan hozzájuthatunk a szükséges engedélyhez.

 

Magyar targonca jogosítvány külföldön

 

Jó hír, hogy a magyar targoncavezetői engedélyeket általában elfogadják a külföldi országokban, de legalábbis tiltó jogszabályok nem léteznek. Az elfogadás esélyét jelentősen megnövelhetjük, ha az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványunk  mellé Europass bizonyítvány kiegészítőt is viszünk magunkkal. Az Europass bizonyítvány kiegészítőt kérhetjük angol, német, francia, spanyol, stb. nyelveken, attól függően, hogy milyen földrajzi területen szeretnénk érvényesülni.

Mindebben segítségünkre lehet a Majsai Autósiskola, ahol kedvezményes áron juthatunk hozzá a szükséges engedélyekhez.

 

 

 

 

 

 

, ,

Beküldve

Milyen vizsgát tegyünk le, ha személyszállítók szeretnénk lenni?

A taxi vizsga taxi gépkocsi vezetésére jogosít. A személygépkocsis személyszállító vizsga pedig taxióra nélküli személygépkocsi vezetésére. Na igen, de szinte ugyanaz mindkettő. Átjárható a két vizsga? Ha már megszereztük az egyiket, könnyebb lesz a másik? Ott van még a taxis vállalkozói vizsga is, ez miben különbözik a gépkocsivezetői vizsgától? A cikkben a különböző személyszállítói vizsgákkal ismerkedünk.


Személyszállító vizsga-Majsai Autósiskola

Taxi vizsga fajták

 

·        Taxi gépkocsivezető alapvizsga: Erre a vizsgára van szüksége minden kezdő taxisnak, ha még nem rendelkezik semmiféle személyszállítói végzettséggel. Négy vizsgaelemből áll, Kresz és jogszabályismereti tesztlap, helyi helyismeret és vezetési gyakorlat.

·        Taxi gépkocsivezető továbbképző vizsga: Ezt a vizsgát kell letenni a taxisoknak 5 évente, hogy a korábban megszerzett végzettségüket újabb 5 évre meghosszabbítsák. Két vizsgaelemet tartalmaz, Kresz és jogszabályismereti tesztlapok.

·        Taxi gépkocsivezető kiegészítő vizsga: Taxizni csak abban a megyében lehetséges ahol az alapvizsgánkat letettük, de később a taxis igazolvány bővíthető más megyékre is. Vezetési gyakorlatból kell vizsgázni, a vezetés közben helyismereti jártasságunkat is bizonyítani kell.

·        Taxi gépkocsivezető kiterjesztő vizsga: Lehet, hogy korábban személygépkocsis személyszállítói végzettséget szereztünk, de most már taxizni szeretnénk. Megoldható, egy vezetési gyakorlati vizsgát kell letenni.

 

Személygépkocsis személyszállító vizsga fajtái

 

·        Személygépkocsis személyszállító alapvizsga: A kezdő személygépkocsis személyszállítók vizsgája, amelyet 5 évente továbbképzéssel hosszabítani kell. A vizsgán Kreszből, jogszabályismeretből, országos helyismereti jártasságból és szabályos vezetési tudásunkról kell számot adnunk.

·        Személygépkocsis személyszállító továbbképzési vizsga: Öt évente ismétlődő vizsga, Kresz és jogszabályismereti tesztlapokat kell hibahatáron belül kitöltenünk, hogy újabb öt évig dolgozhassunk személyszállítóként.

·        Személygépkocsis személyszállító kiegészítő vizsga: Ilyen vizsga nincs, mert a személyszállító végzettségünk az egész országra szól, nincs mivel kiegészíteni.

·        Személygépkocsis személyszállító kiterjesztő vizsga: Ha taxivezetőként (taxiórával) is szeretnénk munkát vállalni, akkor a meglévő személyszállító igazolványunkat egy országos helyismereti vizsgával taxivezetőire kiterjeszhetjük.

 

Személyszállító vállalkozó vizsga

 

Ebből a vizsga fajtából csak egyféle van, mert akár taxi gépkocsivezetőként, akár személygépkocsis személyszállítóként szeretnénk vállalkozásba kezdeni ezt a vizsgát kell letennünk. Tehát akár akarjuk, akár nem mindkettőre megkapjuk a végzettséget.

A taxis és személygépkocsis személyszállító vállalkozói vizsga nem magasabb rendű, mint a gépkocsivezetői vizsgák, hanem más. Ehhez a végzettséghez még jogosítvány sem kell, mert az ismeretanyag elsajátításához nincs szükség autóvezetői tudásra.

A vizsgán pénzügyi, adózási, munkáltatói, jogszabály ismereti és szakmai ismereti tudásunkra kíváncsi a vizsgabizottság. A számonkérés midegyik vizsgaelemnél írásban történik.

 

Minden egyéb információ, tájékoztatás és kedvezményes ajánlat elérhető a Majsai Autósiskola honlapján!

, ,

Beküldve

A jogosítvány megszerzése ma már szinte nélkülözhetetlen, majdhogynem kötelező. Az alábbiakban elmondjuk milyen feltételek szükségesek hozzá, és milyen tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy autót vezethessünk. A „jogosítvány” egy tág fogalom, ez a cikk a B kategóriás jogosítványról szól.

 

Ki szerezhet jogosítványt?

 

Bárki megszerezheti a B kategóriás jogosítványt, aki legalább 17 éves, orvosilag alkalmas egy személygépkocsi vezetésére, és legalább alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik.

Igaz, hogy a jogosítvány megszerzését már elkezdhetjük 16 és ½ évesen, sőt 16 és ¾ évesen már letehetjük az elméleti vizsgát is, de a gyakorlati vizsgánk leghamarabb a tizenhetedik születésnapunkon lehetséges. Felső korhatár nincs, de általánosan elmondható, hogy az idősebbek egy kicsit nehezebben tanulják meg az autóvezetést.

Az orvosi alkalmassági vélemény tartalmazhat korlátozásokat is, amelyeket kódszámokkal írnak be a jogosítványba. A leggyakoribb korlátozás, ha valaki csak szemüvegben, vagy kontaktlencsével vezethet, de lehetséges még sebességkorlátozás, vagy akár csak nappali vezetésre korlátozás is.

 

 

B kategóriás jogosítvány megszerzése -  elméleti tanfolyam

 

A B kategóriás elméleti tanfolyamon megtanuljuk a KRESZ szabályokat, hogy fogalmunk legyen a forgalomban a jogainkról és a kötelezettségeinkről. A biztonságos autóvezetéshez a szabályok ismerete nélkülözhetetlen.

Jármű műszaki ismereteket is tanulunk, hogy az autó elindulása előtt, vagy vezetés közben felismerhessük azokat a legfontosabb hibákat, amelyek veszélyeztethetik a továbbhaladást.

Tanulunk még vezetés elméletet, amelynek legfőbb célja, hogy megalapozzuk vele a gyakorlati oktatást, valamint megismerjünk és felkészüljünk olyan helyzetekre, amelyek a gyakorlat közben ritkán fordulnak elő, de nagyon veszélyesek lehetnek.

A B kategóriás elméleti tanfolyam 28 óra, amely a Majsai Autósiskolánál 7 db 4 órás foglalkozásból áll. Ennél az iskolánál a foglalkozásokat délután 17:00 után tartják, hogy ne kelljen hiányozni a munkából, vagy az iskolából.

Ha nem jó a délutáni tanfolyam, akkor van lehetőségünk, akár egyéni képzésre is, ahol az időpontokat külön egyeztethetjük az oktatóval.

Akinek ez sem jó, annak találták ki a távoktatásos megoldást, amelyről a cikk tovább olvasása során kaphatunk információkat.

 

Jogosítvány megszerzése E-learning távoktatással, ha nem tudunk tanfolyamra járni

 

Jogosítványt e-learning távoktatással is meg lehet szerezni újabban. A Majsai Autósiskolánál felismerték azt a tényt, hogy rohanó világunkban nincs mindenkinek ideje beülni az iskolapadba. Az e-learning rendszer a jogosítvány tananyagát elektronikus úton közvetíti, a tananyagot multimédiás elemekkel, animációkkal igyekszik befogadhatóvá tenni. Tulajdonképpen bárhol, bármikor tanulhatunk, csak számítógép és ineternet elérés szükséges hozzá.

Lehetőségünk van arra is, hogy kombináljuk egymással a tanfolyami és az E-learning rendszert, mert azért valljuk be nem árt a szakértő oktató közreműködése, nem árt, ha a tanulás közben van kitől kérdezni.

 

Jogosítvány megszerzése - gyakorlati oktatás

 

A jogosítvány gyakorlati oktatása csak akkor kezdhető meg, ha túljutottunk az elméleti vizsgán.

A gyakorlások során meg kell tanuljunk folyamatosan és biztonságosan résztvenni a forgalomban úgy, hogy a jármű feletti uralmunk mindvégig fennmaradjon. Meg kell tanuljuk a veszélyek felismerését, és az esetlegesen kialakult veszélyre a megfelelő reagálást.

A jogosítvány megszerzéséhez előírják, hogy mennyit kell vezessünk a vizsgáig. A B kategóriás jogosítvány esetében ez minimum 30 óra, de teljesítenünk kell minimum 580 km-t is. Ha az 580 km nem fér bele a 30 órába, akkor pótórákra is szükség lesz.

A gyakorlati oktatás már nem csoportosan történik, ezért az oktatási órákat mindig előre egyeztetni kell a gyakorlati oktatóval. Az egyeztetett időpontban meg is kell jelenni, mert azt az időpontot az oktató nekünk tartja fenn és a munkaidejébe beleszámít. Ha nem megyünk el vezetni a megbeszélt időpontban, akkor azt pótolni kell, de a pótlását külön meg kell fizetni. Le is mondhatjuk a gyakorlati oktatást, de csak akkor, ha legalább két nappal korábban szólunk.

 

Minden egyéb információ, tájékoztatás és kedvezményes ajánlat elérhető a Majsai Autósiskola honlapján!

, ,

← Régebbi Újabb →