Targoncavezető OKJ tanfolyam

Beküldve

A targoncavezető OKJ tanfolyam elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki targoncás munkát vállalhasson, ráadásul a közelmúltban több változás is történt, így érdemes megnézni, merre induljon az ember, ha államilag elismert szakképesítést szeretne.

 

A következőkben bemutatjuk, melyek a targoncavezető OKJ-s tanfolyam legfontosabb kritériumai, hol érdemes érdeklődni a részletekről, és mi kell ahhoz, hogy valaki elvégezzen egy ilyen képzést.

 

Targoncavezető OKJ – miről is van szó?

 

A targoncavezető OKJ röviden fogalmazva ahhoz kell, hogy egy targoncás munkát vállalhasson. Hivatalosan a neve Építő és anyagmozgató gép kezelője Targoncavezető szakmairányú szakképesítő tanfolyam.

 

Az OKJ rövidítés azt jelzi, hogy szerepel az Országos Képzési Jegyzékben, és mivel ezt elismeri az állam, több előnye is van. Ezek közül néhány:

 

-         államilag elismert bizonyítvány

-         az egész országra érvényes

-         minden ágazatban használható (azaz megszűnt az évtizedekkel ezelőtt érvényes ágazati különbségtétel)

 

A targoncavezető OKJ-s tanfolyamot elvégezve tehát olyan, államilag elismert képesítéshez jutunk, amivel bárhol vállalhatunk munkát.

 

Targoncavezető OKJ – a jogszabályi háttér

 

Röviden érdemes kitérni mindennek a jogi hátterére is, hiszen az utóbbi években komoly változások történtek ezen a téren. A targoncavezetőnek ugyanis OKJ-s szakmai képesítéssel és gépkezelői jogosítvánnyal is rendelkeznie kell, utóbbival akkor, ha a közúti áruszállításban vesz részt. Mivel a targoncákat leggyakrabban áruszállítás előkészítéséhez használják, ezért ezt a jogosítványt is meg kell szerezni.

 

A targoncavezető OKJ-s képesítés megszerzését több törvény is szabályozza, csak felsorolásszerűen említsük meg a legfontosabbakat!

 

- 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet – ez határozza meg az OKJ-s targonca tanfolyam szakmai és vizsgakövetelményeit

- 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet – ez írja elő, hogy a targonca vezetőjének az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványon kívül gépkezelői jogosítvány is szükséges

- 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet - az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról, és mivel a targoncák is ide tartoznak, ezért az előírások rájuk is érvényesek

- 21/2010 NFGM rendelet – meghatározza, hogy jelenleg melyek azok az OKJ-s végzettségek, amelyek a targoncavezetői munkavégzéshez használhatók

- 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről – a tanfolyam és a vizsga szervezését szabályozza

 

Targoncavezető OKJ – a tanfolyam felépítése

 

A tanfolyam mind az OKJ-s, mind a hatósági vizsgára felkészít, aki sikeresen elvégzi, az megkapja a szakmai képesítést bizonyító bizonyítványt, és a targonca-gépcsoportok kezeléséhez szükséges jogosítványt is.

 

Háromféle targonca-gépcsoport van (a tanfolyam időtartama minden esetben ugyanannyi):

 

-         Vezetőüléses targonca (3324)

-         Vezetőállásos targonca (3313)

-         Gyalogkíséretű targonca (3312)

 

Ezen a téren is volt változás, korábban (amikor még építőgépkezelő jogosítványnak hívták) más volt a targoncák elnevezése:

 

-         elektromos villástargonca

-         gázüzemű targonca

-         dízel targonca

-         magasemelésű targonca

 

Ezt azért jó tudni, mert sok helyen még ma is ilyen elnevezésekkel, ilyen gépekre keresik a munkavállalókat, ám mára ezek az elnevezések megszűntek, az ilyen jogosítványokat 2016. június 30-ig lehetett használni.

 

Targoncavezető OKJ – gyakorlat és elmélet

 

A gyakorlati rész esetében sem a gyakorláshoz, sem a vizsgához nem kell saját gépet biztosítania a résztvevőnek, a Majsai Autósiskola ezt biztosítja.

 

Az elméleti oktatás során minden hallgató megkapja a kidolgozott szóbeli vizsgakérdéseket, ami jelentősen megkönnyíti a felkészülést.

 

A tanfolyamok hétközben és hétvégén zajlanak, a gyakorlati foglalkozások mindig hétvégén vannak.

 

A targoncavezetői tanfolyam elvégzésének előfeltételei

 

-         18 éves életkor

-         minimum 8 általános iskolai végzettség

-         egészségügyi alkalmassági vizsgálat

 

, , ,

Megjegyzések

Ehhez a cikkhez nem fűzhető megjegyzés.

← Régebbi Újabb →