Beküldve

A targonca tanfolyam kidolgozott tételeivel érintőlegesen már foglalkoztunk egy korábbi cikkben, most megpróbálunk bővebb iemereteket adni a témában.


Az OKJ-s targonca tanfolyam kidolgozott vizsgakérdései nagy segítséget jelent a képzés résztvevőinek, mert általuk pontos képet kapnak arról, hogy miket kell tudni a targonca vizsgán. Aki a kidolgozott tételsort megtanulja, azt nem éri meglepetés, amikor vizsgázik. Ezért a kidolgozott targoncás vizsgakérdések értékes részét képezik a targonca vizsgára felkészítő folyamatnak. Az alábbiakban elmondjuk, hogy milyen feladatokat tartalmaznak a kidolgozott tételek, és a Majsai Autósiskola miképp biztosítja ezt minden targoncás hallgatójának.

 

Targonca vizsga kidolgozott tételek útmutatója

 

 A tételek „A” jelű és „B” jelű kérdéseket tartalmaznak. Az „A” jelű kérdések a targoncavezetőket érintő munkavédelmi ismereteket, a „B” jelűek pedig a targoncavezetők speciális ismereteit foglalják össze. A targonca vizsgán 1db „A” jelű és 1db „B” jelű tételt kell húzni, ezután 10 perc áll a rendelkezésre a tételek kidolgozására. Érthető, hogy mennyivel egyszerűbb a dolgunk, ha a kidolgozott tételek korábban már a rendelkezésünkre álltak.

 

Nyilvánosak, vagy titkosak a targonca vizsga kidolgozott tételei?

 

A tételsor bárki számára hozzáférhető, tehát nyilvános, a tételsor pl. a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján is fellelhető. Itt mindig az aktuális kérdéseket, feladatokat lehet megtalálni, mert időnként változtatják, de kidolgozni magunknak kell. Mennyivel könnyebb a dolga annak, aki jelentkezik a Majsai Autósiskola OKJ-s targonca tanfolyamára, ahol a képzőszerv az éppen aktuális tételeket már kidolgozva adja át a hallgatóknak.

 

Kell fizetni a targonca vizsga kidolgozott tételeiért?

 

A tételsorhoz teljesen ingyen hozzá lehet jutni, csak egy email-t kell írni a Majsai Autósiskola ügyfélszolgálatára, és ebben egy mondatban igényelni kell. Elég ha annyit írunk: Kérem, szíveskedjenek elküldeni a targonca vizsga kidolgozott tételeit. A képzőszerv ellenőrzi, hogy aki a kérést küldte az valóban az OKJ-s targonca tanfolyam regisztrált hallgatója. Ha igen, akkor elküldi a tételsort, ha nem, akkor jelzi a levél írójának, hogy jelenleg nincs jogosultsága a targonca vizsga kidolgozott tételsorához. Ezen az állapoton könnyen lehet változtatni, mert a folyamatosan induló targonca tanfolyamokra bármikor lehet jelentkezni.

A targonca vizsga kidolgozott tételeit a Majsai Autósiskolánál minden hallgató részére biztosítják, ezzel is elősegítve a sikeres vizsgához a felkészülést

 

 

 

 

,

Beküldve

A taxizás feltételei 2018. január elsejétől változnak meg, ezt a 2015-ben elfogadott új rendelet szabályozza. Mivel a taxiiparban Magyarországon jelenleg mintegy 7000 vállalkozás működik, a változások elég sok embert érintenek.

 

Megnézzük, mi változik, melyek lesznek a taxizás feltételei, és mit is jelent ez pontosan a taxisofőrök és az utasok számára! Természetesen most sem maradhatnak ki speciális ajánlataink.


 Taxizás feltételei 2018 elejétől.


Taxizás feltételei, és ami változik

 

A kormány 2015 közepén fogadta el az új taxisrendeletet, ami azonban csak 2018 első napjától lép életbe, legalábbis annak egyes, elsősorban az autókra vonatkozó műszaki követelményei.

 

Lássuk címszavakban, melyek lesznek az elvárások ettől az időponttól, azaz milyen autóval lehet majd taxis szolgáltatást nyújtani!

 

-         10 évnél nem régebben forgalomba helyezett

-         két oldalon két-két ajtós

-         legalább Euro 4-es belsőégésű motorral

-         vagy elektromos hajtással rendelkező

-         légkondicionált

 

Az új rendeletre azért volt szükség, mert annak elfogadásáig egy sokat toldozott-foldozott 1988-as minisztertanácsi rendelet szabályozta a területet, így nem csoda, ha az mára elavult. Ráadásul a nemzetközi tendenciák is a változás irányába hatottak.

 

Ami nagyon fontos, hogy a taxisoknak ötévente ismeretfelújító képzést kell végezniük, majd utána vizsgázniuk kell, ez vonatkozik a KRESZ ismeretére és az új technológiai eszközök kezelésére is.

 

Akit a részletes, 176/2015.(VII.7.) Korm.rendelet is érdekel, az itt olvashatja el teljes terjedelmében.

 

Taxizás feltételei Budapesten

 

A taxizás feltételei 2016. április elsejétől változtak meg a fővárosban, elsősorban a gépjárművek arculati minősítése és az ehhez tartozó feladatok ügyintézése történik másképp.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feladatok egy részét a Budapest Közút Zrt. vette át a BKK Zrt.-től.

 

Aminek a helyszíne nem változik:

 

-         gépjárművek minősítése

-         díjfizetés

-         engedélykártya átvétele

-         matrica átvétele

-         szerződéskötés

 

Ezek továbbra is a VIII. kerületben az Asztalos Sándor utca 16. szám alatt történnek, csak immár a Budapest Közút Zrt. ügyintézésében.

 

Az előzetes igazolásokat a gépjármű minősítését, a díjfizetést és a szerződés megkötését követően a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozásoknak, majd ezt feltöltik a TaxiDroszt nyilvántartó rendszerébe.

 

Taxizás feltételei – a tanfolyam feltételei

 

A Majsai Autósiskola folyamatosan indít szaktanfolyamot azoknak, akik taxis cég alkalmazottjaként vagy saját vállalkozásuk keretében taxi gépkocsit szeretnének vezetni.

 

A tanfolyam feltételei

 

-         érvényes „B” kategóriás vezetői engedély

-         minimum 21 éves életkor

-         eü. 2. csop. orvosi alkalmassági

-         PÁV II. alkalmassági vizsgálat (utóbbi kettő a tanfolyamnak nem feltétele, de dolgozni nem lehet nélkülük)

 

Fontos, hogy engedélyt csak arra a területre kaphatunk, ahol a helyismereti jártassági vizsgát letettük (tehát aki Budapesten vizsgázik, az Szegeden nem lehet taxis). Aki mégis szeretne másik megyében is dolgozni, annak ott kiegészítő vizsgát kell tennie, aminek során a vizsgabiztost el kell vinni a megadott helyre.

 

Taxizás feltételei – a tanfolyam menete

 

A havonta induló tanfolyamok két hetesek, és természetesen tananyagot és gyakorló feladatokat is adunk a hallgatóknak.

 

Vizsgatárgyak

 

-         Közlekedési ismeretek, vezetéselmélet, hibaelhárítás

-         Személyszállító szerződési feltételek, személyszállításra vonatkozó hatósági előírások, utas-kommunikáció

-         Helyismereti jártasság, helyi idegenforgalmi ismeretek, fedélzeti navigációs eszközök (szóbeli vizsga)

-         Járművezetési gyakorlati vezetés, taxi tartozékok kezelése

 

Fontos tudnivaló, hogy a Majsai Autósiskola partnercégei munkalehetőséget kínálnak azoknak, akik nálunk végzik el a tanfolyamot.

 

(Fotó: pixabay.com/IgorSaveliev)

, ,

Beküldve

Miért vízválasztó a 2017.-es év a taxi gépkocsivezetők életében ? Miért nem szabad a 2017. év végére hagyni a továbbképzés elvégzését ? Mik várhatók a taxis vizsgára felkészítő iskolák életében 2017.-ben ? Személygépkocsis személyszállítókra is vonatkozik a továbbképzési kötelezettség?

Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat és megmutatjuk azt is, hogy hol érdemes érdeklődni, ha továbbképzésre szeretnénk jelentkezni 2017.-ben.

 

Taxis továbbképzés 2017.    Miért pont 2017 ?

 

A 2017-es év vízválasztó lesz a taxi gépkocsivezetők életében, mert kb. 10000 taxi gépkocsivezetőt érint a 176/2015.(VII.7.) Korm.rendelet előírása, amely 5 évente továbbképzést és vizsgát ír elő. A rendelet előtt nem volt ilyen, a taxis tevékenységi engedélynek nem volt lejárata. Akik viszont 2015 július 7. után vizsgáztak, azok már tapasztalhatták, hogy az oklevél alján nem csak a kiállítás dátuma szerepel, hanem az is, hogy meddig érvényes. A rendeletben „nem feledkeztek meg” a régi taxisokról sem. Ők 2017. december 31,.ig kaptak haladékot, hogy taxis továbbképzésen vegyenek részt, és sikeres vizsgával meghosszabbítsák a taxis  engedélyüket. 

 

Taxis továbbképzés 2017. A taxis képző iskolák felkészültek a rohamra ?

 

Habár a taxis vizsgán a vizsgázók létszáma nincs limitálva, azért némi fejtörést okozhat a képző iskoláknak ilyen sok gépkocsivezetőt levizsgáztatni 2017.-ben. Nem érdemes az utolsó percre várni, mert a rendszer lebénulhat, mint egy erős black Friday napon. Érdemes már az év elején elkezdeni a jelentkezést, mert aki 2017. év végére hagyja könnyen hoppon maradhat. Több iskola, köztük a Majsai Autósiskola is felismerte a halogatás veszélyét, ezért  már 2016.-ban elkezdték szervezni a taxis továbbképző vizsgákat.

 

Taxis továbbképzés 2017.  Csak a taxi gépkocsivezetőkre vonatkozik ?

 

A személygépkocsis személyszállító gépkocsivezetők sem pihenhetnek. A rendelet rájuk is vonatkozik, 5 évente ők sem kerülhetik el a személygépkocsis személyszállítói továbbképzéseket.

 

Taxis továbbképzés 2017. Nehéz lesz a vizsga ?

 

A taxis továbbképző vizsgán 2 db tesztlapot kell majd kitölteni. Az egyik egy KRESZ tesztlap, a másik egy taxis jogszabályismereti tesztlap. A taxi gépkocsivezetők munkakörükből eredően folyamatos résztvevői a közlekedésnek, de azért az átlag feletti közlekedési tapasztalat nem azonos azzal, hogy a KRESZ szabályokat maradéktalanul ismerjék, a változásokat nyomon kövessék. A Majsai Autósiskola taxis tanfolyamain a továbbképzési felkészítés magas színvonala garancia a sikeres vizsgához.

 

, ,

Beküldve

Gépkezelői jogosítvány régen

 

Az építőiparban, de a szállítás és raktározás területén is a fizikai munkát különböző gépekkel helyettesítik. Ilyenek pl. a földmunkagépek, emelőgépek, daruk, rakodógépek, erő-és energiaátalakító gépek, targoncák és még számtalan munkagép.

A korábbi 6/1980 ÉVM-KPM rendelet szerint a gépek besorolása - főleg a kezelhetőség szempontjából- nehézgép, könnyűgép, illetve kisgép kategóriába történt. A kezelésükhöz szükséges ismereteket a besorolásnak megfelelő Könnyűgépkezelő, vagy Nehézgépkezelő szaktanfolyamon lehetett elsajátítani a Majsai Autóiskolában. A tanfolyam írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgával zárult, és a sikeresen vizsgázók építőgépkezelő jogosítványt kaptak. A 6/1980 ÉVM-KPM rendelet több száz géptípust különböztetett meg, az építőgépkezelő jogosítványba azok a konkrét géptípusok kerültek bejegyzésre, amelyre a vizsgát letették.

 Gépkezelői jogosítvány színe régen is sárgásbarna volt

Gépkezelői jogosítvány ma

 

A 2009. szeptember 01.-én megjelent (azóta többször módosított) 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet újraszabályozta a képzést. Fontosabb változás, hogy a több száz féle géptípus besorolása megszűnt, a gépeket csoportokba rendezték. Ezzel a módosítással jelentősen lecsökkent a típusvizsgák száma, mert egy adott gépcsoportra megszerzett gépkezelői jogosítvány ma már a gépcsoporton belül megtalálható összes gép kezelését engedélyezi. Például korábban a targoncavezetőnek külön kellett gyakorlati vizsgát tenni elektromos targonca, dízel targonca, gázüzemű targonca, magasemelő targonca, szállító targonca, oldalvillás targonca, stb. típusokra. A mostani rendelkezés értelmében a targoncáknál összesen háromféle gépcsoportot különböztetünk meg, a gépkezelői jogosítványba targoncák esetében már csak maximum három bejegyzés tehető, amelyek viszont lefedik a targoncák összes típusát.  Ezek a vezetőüléses targoncák, vezetőállásos targoncák és a gyalogkíséretű targoncák. Aki levizsgázik pl. a vezetőüléses targoncára, az kezelheti a benzin-gáz, dízel, vagy elektromos targoncát is, egyetlen kitétel, hogy a targonca üléses legyen. A többi gépnél is egyszerűsödött a besorolás rendje, és megszűnt a könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő besorolás is.

 

Gépkezelői jogosítvány ára

 

A Rendelet értelmében az emelőgépek, köztük a targoncák esetében is a gép jogszerű kezeléséhez nem elég a gépkezelői jogosítvány, hanem az Országos Képzési Jegyzékben ( OKJ ) szereplő, a gépcsoporthoz tartozó, állam által elismert szakképesítő vizsgát is le kell tenni. A megfelelő OKJ-s végzettség megléte, vagy megszerzése esetén a gépkezelői vizsgán csak gyakorlatból kell vizsgázni, a hallgató mentesül az elméleti (szóbeli) vizsgák alól.

A cikk végén található MEGFELELŐSÉGI TÁBLÁZAT megmutatja a Rendelet szerinti gépcsoportok megnevezését, a gépcsoportok kódszámát és azt, hogy milyen OKJ-s végzettség megléte mentesít az elméleti vizsgák alól.

 

A gépkezelői tanfolyamok és vizsgák árai megfelelő OKJ bizonyítvánnyal rendelkezőknek

 

Az árak tartalmazzák a gépkezelői jogosítvány kiállításának az árát is:

 

·         Egyféle gépcsoportra: 34.200.-Ft

·         Kétféle gépcsoportra: 41.200.-Ft

·         Háromféle gépcsoportra: 48.200.-Ft

 

Amennyiben nincs még megfelelő OKJ-s végzettség a gépcsoport vizsgákhoz, úgy ezek a képzések is megtalálhatók a Majsai Autósiskola képzési kínálatában.

 

A gépcsoportok kódszáma és a gépkezelői jogosítvány megszerzéséhez szükséges OKJ-s előképzettség

 

A 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendeletben meghatározott gépek gépcsoportba sorolásának táblázata, valamint a gépcsoport vizsgákhoz elfogadott régi és újfajta minimum OKJ-s végzettségek felsorolása.  A könnyűgépkezelő végzettség mindenhol helyettesíthető a nehézgépkezelő végzettséggel

kód

megnevezés

rész-szakképesítés

elágazás

I. csoport: Földmunkagép gépcsoportok

1111

Traktoralapú univerzális földmunkagép

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

1

1212

Gumikerekes kotrók

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

2

1222

Lánctalpas kotrók

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

3

1223

Teleszkópos kotrók

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

4

1311

Vedersoros árokásók

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

5

1412

Földtolók

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

6

 

 

 

 

 

1522

Földgyaluk

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

7

1612

Földnyesők

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

8

II. csoport: Anyagmozgató- és speciális építőipari szállító gépcsoportok

3312

Gyalogkíséretű targoncák

Targoncavezető

Könnyűgépkezelő

9

3313

Vezetőállásos targoncák

Targoncavezető

Könnyűgépkezelő

10

3324

Vezetőüléses targoncák

Targoncavezető

Könnyűgépkezelő

11

3624

Betonszállító mixer

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

12

3626

Betonszállító mixer betonszivattyúval

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

13

3627

Kényszertömörítésű szilárd hulladék gyűjtő és szálító gépek

Földmunkagép kezelő

Könnyűgépkezelő

14

3628

Szennyvízszállító és szippantó járművek

Földmunkagép kezelő

Könnyűgépkezelő

15

III. csoport: Emelő és rakodógép gépcsoportok

4213

Gépjármű emelő-hátfalak

Emelőgép kezelő

Könnyűgépkezelő

16

4221

Mobil szerelőállvány

Emelőgép kezelő

Könnyűgépkezelő

17

4223

Mobil szerelőkosár

Emelőgép kezelő

Könnyűgépkezelő

18

4224

Hidraulikus szerelőkosaras gépjármű

Emelőgép kezelő

Könnyűgépkezelő

19

4374

Konténer emelők

Emelőgép kezelő

Nehézgépkezelő

20

4411

Autódaruk

Emelőgép kezelő

Nehézgépkezelő

21

4431

Lánctalpas daruk

Emelőgép kezelő

Nehézgépkezelő

22

4451

Járműre szerelt daruk

Emelőgép kezelő

Könnyűgépkezelő

23

4511

Hidraulikus rakodók (homlok-, forgó-, teleszkópos)

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

24

4572

Kompaktorok 

Földmunkagép kezelő

Nehézgépkezelő

 25

4593

Vagonkirakók

Emelőgép kezelő

Nehézgépkezelő

26

IV. csoport

5316

Talajstabilizátorok

Útépítőgép kezelő

Nehézgépkezelő

27

5323

Betonbedolgozó finiser

Útépítőgép kezelő

Nehézgépkezelő

28

5341

Aszfaltbedolgozó finiser

Útépítőgép kezelő

Nehézgépkezelő

29

5344

Aszfaltburkolat maró

Útépítőgép kezelő

Nehézgépkezelő

30

5599

Alagútépítő gépek

Útépítőgép kezelő

Nehézgépkezelő

31

5631

Útfenntartó-, és karbantartó gépek

Útépítőgép kezelő

Nehézgépkezelő

32

5632

Földműfenntartó gépek

Útépítőgép kezelő

Nehézgépkezelő

33

 

 

 

, , ,

Beküldve

A C kategóriás jogosítvány tehergépkocsi vezetésére jogosít. Érdekes, változatos, keresett szakma, egyre nagyobb igény is van rá mind Magyarországon, mind külföldön.

 

Az alábbiakban elmondjuk, milyen feltételekkel lehet megszerezni a C kategóriás jogosítványt, mi kell hozzá, mennyi ideig tart és mennyibe kerül.


C kategóriás jogosítvány megszerzésének kedvező feltételei a Majsai Autósiskolában

 

Ki szerezhet C kategóriás jogosítványt?

 

A C kategóriás jogosítvány megszerzésének alapfeltétele a 18 éves kor (bár 21 éves korig csak belföldön lehet teherautót vezetni), illetve érvényes B kategóriás jogosítvány megléte.

 

A tanfolyamra már 17 és fél éves kortól be lehet iratkozni, de az elméleti vizsgához 17 évesnek és 9 hónaposnak kell lenni, gyakorlati vizsgát pedig csak az tehet, aki betöltötte a 18. életévét. Feltétel még a minimum 8 általános iskolai végzettség.

 

Megszűnt az együtt szerzett B+C kategóriás tanfolyam, így a C kategóriás jogosítvány megszerzéséhez meglévő B kategóriás papír is kell, emellett 2. csoportú orvosi alkalmassági.

 

C kategóriás jogosítvány tanfolyam hossza

 

A C kategóriás jogosítvány általában két hét, a harmadik héten van a vizsga. Ez az időtartam felére csökkenhet, ha valaki műszaki végzettséggel (autószerelő, technikus, gépészmérnök, stb.) rendelkezik, ilyenkor Szerkezet és üzemeltetés, illetve Biztonsági ellenőrzés, üzemeltetés tantárgyakból felmentés adható.

 

A Majsai Autósiskola kínál egyéni képzést is, a külön konzultációk időpontjait az elméleti oktatóval személyesen lehet megbeszélni.

 

A gyakorlati oktatás 16 tonnás MERCEDES típusú tehergépkocsival zajlik, mind ez, mind az elméleti tanfolyam Budapesten van.

 

C kategóriás jogosítvány ára

 

A C kategóriás jogosítvány megszerzéséhez 44 ezer forint kezdőrészletet kell befizetni, a teljes akciós ár 122 ezer forint.

 

Az árak az alábbiak szerint alakulnak:

 

-         Elméleti tanfolyami díj: 38.000 Ft

-         Gyakorlat díja: 99.000.-Ft helyett csak 84.000 Ft

 

Emellett vannak fix költségek, például a Nemzeti Közlekedési Hatóság részére fizetendő vizsgadíjak:

 

-         KRESZ: 4.600.-Ft

-         Szerkezet és üzemeltetés: 4.600.-Ft

-         Munkavédelem, tűzvédelem, szállítás: 4.600.-Ft

 

Gyakorlati vizsgák

 

-         Rutin vizsga: 3.500.-Ft

-         Biztonsági ellenőrzés, üzemeltetés: 4.400.-Ft

-         Forgalmi vizsga: 11.000.-Ft

 

C kategóriás jogosítvány használata

 

Azzal, hogy megvan a C kategóriás jogosítvány, még nem ülhetünk azonnal egy tehergépkocsi volánja mögé, a munkavállaláshoz GKI vizsga is szükséges. Ennek időtartama 3 nap, a Majsai Autósiskola folyamatosan indít ilyen képzéseket is.

 

Emellett érdemes megfontolni a CE kategóriás jogosítvány megszerzését is, mert a két jogosítvány birtokában könnyebb elhelyezkedni, hiszen a munkaadók jobban szeretik a sokoldalúan használható gépkocsivezetőket. A C és CE kategóriás jogosítvánnyal már kamion is vezethető.

 

Minden egyéb információ, tájékoztatás és kedvezményes ajánlat elérhető a Majsai Autósiskola honlapján!

 

(Fotó: pixabay.com/WikimediaImages)

, ,

← Régebbi Újabb →