Beküldve

Targonca jogosítvány honosítása-Majsai AutósiskolaTargonca jogosítvány honosítása jelenleg nem megoldható Magyarországon, bárhol szereztük is azt külföldön. Hogy ennek mi lehet az oka? Talán a legegyszerűbb válasz, hogy jelen cikk megírásakor még nem létezik olyan jogszabály, amely lehetővé tenné a honosítást.

Honosítani szakmai végzettségeket szoktak, ezért az igazi ok feltételezhetően az, hogy itthon OKJ-s targonca tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy targoncázhassunk. Na és, mondhatnánk, ettől többet ér a magyar targoncavezetői engedély, mint a külföldi? A válasz igen, mert ezáltal nem csak egy targonca jogosítványunk van. hanem szakmai végzettségünk is, ami például azzal is együtt jár, hogy targoncavezetői alapbérünknek el kell érnie a 2017.-től jelentősen megemelt bérminimumot.

Külföldi országokban nem jellemző az országos érvényű targonca vizsga. A külföldi targonca jogosítványokat általában csak egy adott helyi üzemben használhatjuk. Van ugyan olyan külföldi targonca jogosítvány, amelyet abban az országban bárhol elfogadnak, de akkor is csak hatósági vizsgához kötött a megszerzése, nincs szakmásítva, így nem lehet érvényes nálunk.

 

Honosítás helyett mit tehetünk?

 

Ha itthon is targoncázni szeretnénk, akkor el kell végezni egy OKJ-s targonca tanfolyamot, meg kell szerezni az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványt, és még  hatósági vizsgán is részt kell vennünk ahhoz, hogy a targoncavezetői szakmát gyakorolhassuk. A megfelelő targonca iskola kiválasztásával meglehetősen gyorsan hozzájuthatunk a szükséges engedélyhez.

 

Magyar targonca jogosítvány külföldön

 

Jó hír, hogy a magyar targoncavezetői engedélyeket általában elfogadják a külföldi országokban, de legalábbis tiltó jogszabályok nem léteznek. Az elfogadás esélyét jelentősen megnövelhetjük, ha az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványunk  mellé Europass bizonyítvány kiegészítőt is viszünk magunkkal. Az Europass bizonyítvány kiegészítőt kérhetjük angol, német, francia, spanyol, stb. nyelveken, attól függően, hogy milyen földrajzi területen szeretnénk érvényesülni.

Mindebben segítségünkre lehet a Majsai Autósiskola, ahol kedvezményes áron juthatunk hozzá a szükséges engedélyekhez.

 

 

 

 

 

 

, ,

Beküldve

Milyen vizsgát tegyünk le, ha személyszállítók szeretnénk lenni?

A taxi vizsga taxi gépkocsi vezetésére jogosít. A személygépkocsis személyszállító vizsga pedig taxióra nélküli személygépkocsi vezetésére. Na igen, de szinte ugyanaz mindkettő. Átjárható a két vizsga? Ha már megszereztük az egyiket, könnyebb lesz a másik? Ott van még a taxis vállalkozói vizsga is, ez miben különbözik a gépkocsivezetői vizsgától? A cikkben a különböző személyszállítói vizsgákkal ismerkedünk.


Személyszállító vizsga-Majsai Autósiskola

Taxi vizsga fajták

 

·        Taxi gépkocsivezető alapvizsga: Erre a vizsgára van szüksége minden kezdő taxisnak, ha még nem rendelkezik semmiféle személyszállítói végzettséggel. Négy vizsgaelemből áll, Kresz és jogszabályismereti tesztlap, helyi helyismeret és vezetési gyakorlat.

·        Taxi gépkocsivezető továbbképző vizsga: Ezt a vizsgát kell letenni a taxisoknak 5 évente, hogy a korábban megszerzett végzettségüket újabb 5 évre meghosszabbítsák. Két vizsgaelemet tartalmaz, Kresz és jogszabályismereti tesztlapok.

·        Taxi gépkocsivezető kiegészítő vizsga: Taxizni csak abban a megyében lehetséges ahol az alapvizsgánkat letettük, de később a taxis igazolvány bővíthető más megyékre is. Vezetési gyakorlatból kell vizsgázni, a vezetés közben helyismereti jártasságunkat is bizonyítani kell.

·        Taxi gépkocsivezető kiterjesztő vizsga: Lehet, hogy korábban személygépkocsis személyszállítói végzettséget szereztünk, de most már taxizni szeretnénk. Megoldható, egy vezetési gyakorlati vizsgát kell letenni.

 

Személygépkocsis személyszállító vizsga fajtái

 

·        Személygépkocsis személyszállító alapvizsga: A kezdő személygépkocsis személyszállítók vizsgája, amelyet 5 évente továbbképzéssel hosszabítani kell. A vizsgán Kreszből, jogszabályismeretből, országos helyismereti jártasságból és szabályos vezetési tudásunkról kell számot adnunk.

·        Személygépkocsis személyszállító továbbképzési vizsga: Öt évente ismétlődő vizsga, Kresz és jogszabályismereti tesztlapokat kell hibahatáron belül kitöltenünk, hogy újabb öt évig dolgozhassunk személyszállítóként.

·        Személygépkocsis személyszállító kiegészítő vizsga: Ilyen vizsga nincs, mert a személyszállító végzettségünk az egész országra szól, nincs mivel kiegészíteni.

·        Személygépkocsis személyszállító kiterjesztő vizsga: Ha taxivezetőként (taxiórával) is szeretnénk munkát vállalni, akkor a meglévő személyszállító igazolványunkat egy országos helyismereti vizsgával taxivezetőire kiterjeszhetjük.

 

Személyszállító vállalkozó vizsga

 

Ebből a vizsga fajtából csak egyféle van, mert akár taxi gépkocsivezetőként, akár személygépkocsis személyszállítóként szeretnénk vállalkozásba kezdeni ezt a vizsgát kell letennünk. Tehát akár akarjuk, akár nem mindkettőre megkapjuk a végzettséget.

A taxis és személygépkocsis személyszállító vállalkozói vizsga nem magasabb rendű, mint a gépkocsivezetői vizsgák, hanem más. Ehhez a végzettséghez még jogosítvány sem kell, mert az ismeretanyag elsajátításához nincs szükség autóvezetői tudásra.

A vizsgán pénzügyi, adózási, munkáltatói, jogszabály ismereti és szakmai ismereti tudásunkra kíváncsi a vizsgabizottság. A számonkérés midegyik vizsgaelemnél írásban történik.

 

Minden egyéb információ, tájékoztatás és kedvezményes ajánlat elérhető a Majsai Autósiskola honlapján!

, ,

Beküldve

A jogosítvány megszerzése ma már szinte nélkülözhetetlen, majdhogynem kötelező. Az alábbiakban elmondjuk milyen feltételek szükségesek hozzá, és milyen tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy autót vezethessünk. A „jogosítvány” egy tág fogalom, ez a cikk a B kategóriás jogosítványról szól.

 

Ki szerezhet jogosítványt?

 

Bárki megszerezheti a B kategóriás jogosítványt, aki legalább 17 éves, orvosilag alkalmas egy személygépkocsi vezetésére, és legalább alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik.

Igaz, hogy a jogosítvány megszerzését már elkezdhetjük 16 és ½ évesen, sőt 16 és ¾ évesen már letehetjük az elméleti vizsgát is, de a gyakorlati vizsgánk leghamarabb a tizenhetedik születésnapunkon lehetséges. Felső korhatár nincs, de általánosan elmondható, hogy az idősebbek egy kicsit nehezebben tanulják meg az autóvezetést.

Az orvosi alkalmassági vélemény tartalmazhat korlátozásokat is, amelyeket kódszámokkal írnak be a jogosítványba. A leggyakoribb korlátozás, ha valaki csak szemüvegben, vagy kontaktlencsével vezethet, de lehetséges még sebességkorlátozás, vagy akár csak nappali vezetésre korlátozás is.

 

 

B kategóriás jogosítvány megszerzése -  elméleti tanfolyam

 

A B kategóriás elméleti tanfolyamon megtanuljuk a KRESZ szabályokat, hogy fogalmunk legyen a forgalomban a jogainkról és a kötelezettségeinkről. A biztonságos autóvezetéshez a szabályok ismerete nélkülözhetetlen.

Jármű műszaki ismereteket is tanulunk, hogy az autó elindulása előtt, vagy vezetés közben felismerhessük azokat a legfontosabb hibákat, amelyek veszélyeztethetik a továbbhaladást.

Tanulunk még vezetés elméletet, amelynek legfőbb célja, hogy megalapozzuk vele a gyakorlati oktatást, valamint megismerjünk és felkészüljünk olyan helyzetekre, amelyek a gyakorlat közben ritkán fordulnak elő, de nagyon veszélyesek lehetnek.

A B kategóriás elméleti tanfolyam 28 óra, amely a Majsai Autósiskolánál 7 db 4 órás foglalkozásból áll. Ennél az iskolánál a foglalkozásokat délután 17:00 után tartják, hogy ne kelljen hiányozni a munkából, vagy az iskolából.

Ha nem jó a délutáni tanfolyam, akkor van lehetőségünk, akár egyéni képzésre is, ahol az időpontokat külön egyeztethetjük az oktatóval.

Akinek ez sem jó, annak találták ki a távoktatásos megoldást, amelyről a cikk tovább olvasása során kaphatunk információkat.

 

Jogosítvány megszerzése E-learning távoktatással, ha nem tudunk tanfolyamra járni

 

Jogosítványt e-learning távoktatással is meg lehet szerezni újabban. A Majsai Autósiskolánál felismerték azt a tényt, hogy rohanó világunkban nincs mindenkinek ideje beülni az iskolapadba. Az e-learning rendszer a jogosítvány tananyagát elektronikus úton közvetíti, a tananyagot multimédiás elemekkel, animációkkal igyekszik befogadhatóvá tenni. Tulajdonképpen bárhol, bármikor tanulhatunk, csak számítógép és ineternet elérés szükséges hozzá.

Lehetőségünk van arra is, hogy kombináljuk egymással a tanfolyami és az E-learning rendszert, mert azért valljuk be nem árt a szakértő oktató közreműködése, nem árt, ha a tanulás közben van kitől kérdezni.

 

Jogosítvány megszerzése - gyakorlati oktatás

 

A jogosítvány gyakorlati oktatása csak akkor kezdhető meg, ha túljutottunk az elméleti vizsgán.

A gyakorlások során meg kell tanuljunk folyamatosan és biztonságosan résztvenni a forgalomban úgy, hogy a jármű feletti uralmunk mindvégig fennmaradjon. Meg kell tanuljuk a veszélyek felismerését, és az esetlegesen kialakult veszélyre a megfelelő reagálást.

A jogosítvány megszerzéséhez előírják, hogy mennyit kell vezessünk a vizsgáig. A B kategóriás jogosítvány esetében ez minimum 30 óra, de teljesítenünk kell minimum 580 km-t is. Ha az 580 km nem fér bele a 30 órába, akkor pótórákra is szükség lesz.

A gyakorlati oktatás már nem csoportosan történik, ezért az oktatási órákat mindig előre egyeztetni kell a gyakorlati oktatóval. Az egyeztetett időpontban meg is kell jelenni, mert azt az időpontot az oktató nekünk tartja fenn és a munkaidejébe beleszámít. Ha nem megyünk el vezetni a megbeszélt időpontban, akkor azt pótolni kell, de a pótlását külön meg kell fizetni. Le is mondhatjuk a gyakorlati oktatást, de csak akkor, ha legalább két nappal korábban szólunk.

 

Minden egyéb információ, tájékoztatás és kedvezményes ajánlat elérhető a Majsai Autósiskola honlapján!

, ,

Beküldve

A targonca tanfolyam kidolgozott tételeivel érintőlegesen már foglalkoztunk egy korábbi cikkben, most megpróbálunk bővebb iemereteket adni a témában.


Az OKJ-s targonca tanfolyam kidolgozott vizsgakérdései nagy segítséget jelent a képzés résztvevőinek, mert általuk pontos képet kapnak arról, hogy miket kell tudni a targonca vizsgán. Aki a kidolgozott tételsort megtanulja, azt nem éri meglepetés, amikor vizsgázik. Ezért a kidolgozott targoncás vizsgakérdések értékes részét képezik a targonca vizsgára felkészítő folyamatnak. Az alábbiakban elmondjuk, hogy milyen feladatokat tartalmaznak a kidolgozott tételek, és a Majsai Autósiskola miképp biztosítja ezt minden targoncás hallgatójának.

 

Targonca vizsga kidolgozott tételek útmutatója

 

 A tételek „A” jelű és „B” jelű kérdéseket tartalmaznak. Az „A” jelű kérdések a targoncavezetőket érintő munkavédelmi ismereteket, a „B” jelűek pedig a targoncavezetők speciális ismereteit foglalják össze. A targonca vizsgán 1db „A” jelű és 1db „B” jelű tételt kell húzni, ezután 10 perc áll a rendelkezésre a tételek kidolgozására. Érthető, hogy mennyivel egyszerűbb a dolgunk, ha a kidolgozott tételek korábban már a rendelkezésünkre álltak.

 

Nyilvánosak, vagy titkosak a targonca vizsga kidolgozott tételei?

 

A tételsor bárki számára hozzáférhető, tehát nyilvános, a tételsor pl. a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján is fellelhető. Itt mindig az aktuális kérdéseket, feladatokat lehet megtalálni, mert időnként változtatják, de kidolgozni magunknak kell. Mennyivel könnyebb a dolga annak, aki jelentkezik a Majsai Autósiskola OKJ-s targonca tanfolyamára, ahol a képzőszerv az éppen aktuális tételeket már kidolgozva adja át a hallgatóknak.

 

Kell fizetni a targonca vizsga kidolgozott tételeiért?

 

A tételsorhoz teljesen ingyen hozzá lehet jutni, csak egy email-t kell írni a Majsai Autósiskola ügyfélszolgálatára, és ebben egy mondatban igényelni kell. Elég ha annyit írunk: Kérem, szíveskedjenek elküldeni a targonca vizsga kidolgozott tételeit. A képzőszerv ellenőrzi, hogy aki a kérést küldte az valóban az OKJ-s targonca tanfolyam regisztrált hallgatója. Ha igen, akkor elküldi a tételsort, ha nem, akkor jelzi a levél írójának, hogy jelenleg nincs jogosultsága a targonca vizsga kidolgozott tételsorához. Ezen az állapoton könnyen lehet változtatni, mert a folyamatosan induló targonca tanfolyamokra bármikor lehet jelentkezni.

A targonca vizsga kidolgozott tételeit a Majsai Autósiskolánál minden hallgató részére biztosítják, ezzel is elősegítve a sikeres vizsgához a felkészülést

 

 

 

 

,

Beküldve

A taxizás feltételei 2018. január elsejétől változnak meg, ezt a 2015-ben elfogadott új rendelet szabályozza. Mivel a taxiiparban Magyarországon jelenleg mintegy 7000 vállalkozás működik, a változások elég sok embert érintenek.

 

Megnézzük, mi változik, melyek lesznek a taxizás feltételei, és mit is jelent ez pontosan a taxisofőrök és az utasok számára! Természetesen most sem maradhatnak ki speciális ajánlataink.


 Taxizás feltételei 2018 elejétől.


Taxizás feltételei, és ami változik

 

A kormány 2015 közepén fogadta el az új taxisrendeletet, ami azonban csak 2018 első napjától lép életbe, legalábbis annak egyes, elsősorban az autókra vonatkozó műszaki követelményei.

 

Lássuk címszavakban, melyek lesznek az elvárások ettől az időponttól, azaz milyen autóval lehet majd taxis szolgáltatást nyújtani!

 

-         10 évnél nem régebben forgalomba helyezett

-         két oldalon két-két ajtós

-         legalább Euro 4-es belsőégésű motorral

-         vagy elektromos hajtással rendelkező

-         légkondicionált

 

Az új rendeletre azért volt szükség, mert annak elfogadásáig egy sokat toldozott-foldozott 1988-as minisztertanácsi rendelet szabályozta a területet, így nem csoda, ha az mára elavult. Ráadásul a nemzetközi tendenciák is a változás irányába hatottak.

 

Ami nagyon fontos, hogy a taxisoknak ötévente ismeretfelújító képzést kell végezniük, majd utána vizsgázniuk kell, ez vonatkozik a KRESZ ismeretére és az új technológiai eszközök kezelésére is.

 

Akit a részletes, 176/2015.(VII.7.) Korm.rendelet is érdekel, az itt olvashatja el teljes terjedelmében.

 

Taxizás feltételei Budapesten

 

A taxizás feltételei 2016. április elsejétől változtak meg a fővárosban, elsősorban a gépjárművek arculati minősítése és az ehhez tartozó feladatok ügyintézése történik másképp.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feladatok egy részét a Budapest Közút Zrt. vette át a BKK Zrt.-től.

 

Aminek a helyszíne nem változik:

 

-         gépjárművek minősítése

-         díjfizetés

-         engedélykártya átvétele

-         matrica átvétele

-         szerződéskötés

 

Ezek továbbra is a VIII. kerületben az Asztalos Sándor utca 16. szám alatt történnek, csak immár a Budapest Közút Zrt. ügyintézésében.

 

Az előzetes igazolásokat a gépjármű minősítését, a díjfizetést és a szerződés megkötését követően a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozásoknak, majd ezt feltöltik a TaxiDroszt nyilvántartó rendszerébe.

 

Taxizás feltételei – a tanfolyam feltételei

 

A Majsai Autósiskola folyamatosan indít szaktanfolyamot azoknak, akik taxis cég alkalmazottjaként vagy saját vállalkozásuk keretében taxi gépkocsit szeretnének vezetni.

 

A tanfolyam feltételei

 

-         érvényes „B” kategóriás vezetői engedély

-         minimum 21 éves életkor

-         eü. 2. csop. orvosi alkalmassági

-         PÁV II. alkalmassági vizsgálat (utóbbi kettő a tanfolyamnak nem feltétele, de dolgozni nem lehet nélkülük)

 

Fontos, hogy engedélyt csak arra a területre kaphatunk, ahol a helyismereti jártassági vizsgát letettük (tehát aki Budapesten vizsgázik, az Szegeden nem lehet taxis). Aki mégis szeretne másik megyében is dolgozni, annak ott kiegészítő vizsgát kell tennie, aminek során a vizsgabiztost el kell vinni a megadott helyre.

 

Taxizás feltételei – a tanfolyam menete

 

A havonta induló tanfolyamok két hetesek, és természetesen tananyagot és gyakorló feladatokat is adunk a hallgatóknak.

 

Vizsgatárgyak

 

-         Közlekedési ismeretek, vezetéselmélet, hibaelhárítás

-         Személyszállító szerződési feltételek, személyszállításra vonatkozó hatósági előírások, utas-kommunikáció

-         Helyismereti jártasság, helyi idegenforgalmi ismeretek, fedélzeti navigációs eszközök (szóbeli vizsga)

-         Járművezetési gyakorlati vezetés, taxi tartozékok kezelése

 

Fontos tudnivaló, hogy a Majsai Autósiskola partnercégei munkalehetőséget kínálnak azoknak, akik nálunk végzik el a tanfolyamot.

 

(Fotó: pixabay.com/IgorSaveliev)

, ,

← Régebbi Újabb →