Targonca típusok

Beküldve

A targonca típusok változatossága biztosítja, hogy minden szükséges feladat elvégzésére megtaláljuk a megfelelő járművet. Talán nem is gondolnád, milyen sokfélék a targonca típusok a legkisebbtől a legnagyobbig.


Sokféle targonca típus létezik a legkisebbtől a legnagyobbig

 

Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, a targonca típusok jellemzőit és csoportosítási lehetőségeit. Tekintsünk be együtt a targoncák világába!

 

A targonca típusok csoportosíthatók

-         rendeltetés

-         kialakítás

-         vezérlés

-         hajtóenergia

-         és egyéb műszaki jellemzők alapján.

 

Targonca típusok rendeltetés szerint

 

Rendeltetés szerint megkülönböztetünk

 

-         szállítótargoncát – ennek saját rögzített vagy billenthető rakfelülete van

-         emelőtargoncát – mint a neve is mutatja, különböző áruk emelésére használják

-         vontatótargoncát – aminek viszont nincsen saját rakfelülete, elsősorban pótkocsik, utánfutók vontatására szolgál

-         különleges kialakítású targoncát – ilyen például a komissiózó targonca

 

Targonca típusok kialakítás szerint

 

 

 

 

A targonca típusokat érdemes megvizsgálni kialakításuk szerint is, ezen a téren szintén igaz az, hogy rendkívüli változatosságot tapasztalhatunk, ami komoly előnyt jelent a targoncákat használó cégeknek.

 

A targonca típusok vizsgálhatók a következők szerint:

 

-         miként helyezkedik el a teher a kerekekhez képest

-         a kerekek, alátámasztások száma és elhelyezkedése alapján – itt azért különböztetjük meg a kettőt, mert a kerekek száma nem mindig egyezik az alátámasztások számával. A három alátámasztásos targoncával például jól lehet manőverezni, mert az első kerekek általában ellenkező irányban is foroghatnak, a hátsó kerék a hajtott, azaz a jármű az első híd középpontja körül fordulhat, míg a négy alátámasztásos változat azonos a járműveknél megszokott kialakítással.

-         miként képes mozgatni a terhet

-         milyen a teher-alátámasztó vagy -megfogó elem jellege

 

Targonca típusok a vezérlés módja szerint

 

Targonca típusok vizsgálhatók a vezérlés módja szerint és itt is rendkívüli a változatosság, gyakorlatilag minden féle és fajta targonca a rendelkezésünkre áll.

 

Lássuk, melyek ezek!

 

-         gyalogvezetésű targonca – ezt speciális irányítókarral vezetik

-         vezetőállásos targonca – itt egy külön erre a célra kialakított vezetőállásból irányít a szakember, pedál vagy kar segítségével

-         vezetőüléses targonca – értelemszerűen ez már egy jóval összetettebb jármű külön vezetőüléssel

-         távvezérlésű targonca

 

Targonca típusok hajtóenergia szerint

 

A változatosság nem csak a kialakításra és a vezérlés módjára igaz, de a hajtóenergiára is, és nyilvánvalóan ebben az esetben is mindegyik változatnak megvan a maga előnye.

 

-         belsőégésű motoros targonca – ez lehet benzin, dízel vagy gáz. Előnye, hogy nem érzékeny, hátránya viszont, hogy üzemeltetése szennyezi a környezetet, és zajos is

-         villamos targonca – nagy előnye, hogy viszonylag olcsó üzemeltetni, és hosszú élettartammal örvendezteti meg tulajdonosát. Aki annak talán kevésbé örül, hogy a belsőségésű motoros targoncához képest érzékenyebb járműről van szó, amit elsősorban üzemeken belüli mozgatásra használnak.

, ,

Megjegyzések

Ehhez a cikkhez nem fűzhető megjegyzés.

← Régebbi Újabb →