Beküldve

A targoncavezető tanfolyam évek óta az OKJ-s képzések toplistáján található.

A 2017. év felét éppen csak elhagytuk, de már most látható, hogy töretlen a népszerűsége, várhatóan ebben az évben is első lesz. Magasan veri a mezőnyt, a második helyezett Emelőgépkezelő tanfolyamra is csak fele annyian jelentkeztek.

Miért ilyen sikeres ez a képzés? A cikkben megtaláljuk a választ.

 

Targoncavezető munkakör, mint hiányszakma

 

A targoncavezető ma az egyik legkeresettebb szakma Magyarországon. Szinte nincs olyan cég, amely tevékenysége során valamilyen formában ne kapcsolódna a gépi anyagmozgatáshoz. Keresik is a targoncásokat nagyon. Az álláshírdető portálokon százával találhatunk targoncás álláskínálatot.

Aki ügyes, az könnyedén kihasználhatja a túlkínálati helyzetet, és kedvére válogathat a targoncás állásajánlatok közül.

 

Targoncavezető tanfolyam, a gyorsan elvégezhető tanfolyam

 

A targoncavezető tanfolyam sikerének az egyik titka, hogy átfutási ideje általában csak néhány hét, legfeljebb 1 hónap. A 60 órás tanfolyam ilyen rövid idő alatt teljesíthető, és máris kezünkben lehet a targonca jogosítvány a targoncavezető munkakör betöltéséhez.

 

Targoncavezető tanfolyam  megfizethető áron

 

A gyorsan elvégezhető targoncavezető tanfolyamok ára olyan szinten van, hogy bárki részére elérhető. A viszonylag kis befektetés rövid idő alatt megtérül, és nagy hozamot ígér.

Nem ritka az sem, hogy az alkalmazó cég átvállalja a tanfolyam díját csak azért, hogy magánál tarthassa a targoncavezetőket.

A targoncavezető tanfolyamot elvégzőknek már a kezdő fizetése is magas, mert államilag elismert szakképesítésük garantálja a szakmunkás bérminimumot.

Aki még ezzel sem elégszik meg, és kellően bátor ahhoz, hogy külföldön vállaljon munkát, az a hazai fizetésének a többszörösét is megkeresheti.

 

 

Targoncavezető tanfolyam  minimális előfeltételekkel

 

A targoncavezető tanfolyam  elvégzését nem kötik különleges képességekhez. Aki egészségügyileg alkalmas, és megvan az alapfokú iskolai végzettsége, az már részt is vehet az OKJ-s tanfolyamon.

 

Nem véletlen tehát, hogy ennyire népszerű a targoncavezető tanfolyam. Sokan felismerték, hogy gyorsan és könnyedén egy olyan végzettséget szerezhetnek, amellyel garantált az elhelyezkedés, sőt igencsak megbecsülik a munkaadók itthon és külföldön egyaránt.

A következő linkeken bővebb leírások találhatók targoncavezető tanfolyamokról:

 

, ,

Beküldve

​E kategóriás jogosítvánnyal milyen járművet vezethetünk? Ha feltesszük ezt a kérdést, akkor tízből kilencen biztos rávágják, hogy nehézpótkocsit. Márpedig az E kategóriás jogosítvány nem létezik. Vizsgáljunk meg egy jogosítványt, és rögtön látható, hogy nincs benne E kategória. Helyette olyat látni, hogy CE kategória, BE kategória, DE kategória.

E kategória, vagy CE kategória,  melyik a helyes, és miért kell ezzel a kérdéssel foglalkozni? A cikkből kiderül a válasz.

 

E kategóriás jogosítványt szeretnék…

Nem az amatőr nyelvészkedés kedvéért, csak a félreértések elkerülése miatt célszerű ezt a kérdést helyre tenni.

Tételezzük fel, hogy személygépkocsira érvényes jogosítványunkat szeretnénk bővíteni teherautóra és nehézpótkocsira, ezért nézegetjük az autósiskolák ajánlatait. A hírdetésekben megtaláljuk a CE kategóriás jogosítvány kedvező árát. Laikusként úgy is gondolhatnánk, hogy a C kategória (teherautó) és az E kategória (nehézpótkocsi) együtt ilyen olcsó, pedig ebben az esetben a CE kategória csak a nehézpótkocsit jelenti.

 

Jogosítvány kategóriák

A gépjárművek, habár működési elvük hasonló, vezethetőség szempontjából nagy különbségeket mutatnak. Legjellemzőbb vezetési tulajdonságaik alapján kategóriákba sorolják ezeket, és a jogosítvány megszerzésekor tulajdonképpen ezekre a kategóriákra vizsgázunk.  Könnyen beláthatjuk, hogy másfajta vezetési tudást igényel egy gyors, fürge, fordulékony, viszonylag kis méretű személygépkocsi, amelyet B kategóriás jogosítvánnyal vezethetünk, mint egy nagytestű, lomha, nehéz  teherautó, amelyhez már C kategória szükséges. Ami közös bennük, hogy saját erőforrásuk van, amelynek segítségével önálló mozgásra képesek.

Nem így a pótkocsi, amelynek nincs saját erőforrása, ezért mozgásra csak akkor képes, ha valamilyen gépjárműhöz hozzákapcsolva vontatjuk. (Kivéve, ha legurítjuk egy hegyről, de oda is előbb fel kell vontatni). Ahogy a pótkocsit hozzákötjük a vontató járműhöz, úgy az E kategóriát is hozzá kell kötnünk ahhoz a jogosítvány kategóriához, amellyel a vontató járművet vezethetjük. Az E kategória nem más, mint egy alkategória, amelyet mindig hozzárendelünk egy fő kategóriához.

Ha a vontató jármű teherautó, akkor a járműszerelvényt CE kategóriás jogosítvánnyal vezethetjük. Ha a vontató jármű személygépkocsi, akkor a hozzá kapcsolt nehézpótkocsit BE kategóriás jogosítvánnyal húzhatjuk, és ha a vontató jármű autóbusz, akkor DE kategóriáról beszélünk.

A pótkocsikat megengedett össztömegük alapján könnyű, vagy nehézpótkocsinak nevezzük. A határ 750 kg, eddig a súlyhatárig a pótkocsi könnyű, e felett pedig nehézpótkocsi. A könnyű pótkocsi vontatásához nem kell jogosítvány kategóriát bővíteni, az E kategóriás jogosítvány (BE, CE, DE) csak a nehézpótkocsi vontatásához szükséges.

 

CE kategóriás jogosítvány, az univerzális E kategória

 

A CE kategóriás jogosítvány kártyás hasonlattal élve übereli a BE és a DE kategóriát, ezért nevezhetjük univerzális E kategóriának.

Ez azt jelenti, ha már van egy B, C, D kategóriás jogosítványunk, tehát jogosultak vagyunk személygépkocsi, teherautó, autóbusz vezetésére, és ezekkel a járművekkel nehézpótkocsit szeretnénk vontatni, akkor csak egy CE kategóriás tanfolyamra kell beíratkoznunk. A tanfolyam elvégzése és a sikeres vizsgák után a jogosítványunkba nem csak a CE, hanem a BE és a DE kategória is bejegyzésre kerül.,

Beküldve

Targonca jogosítvány honosítása-Majsai AutósiskolaTargonca jogosítvány honosítása jelenleg nem megoldható Magyarországon, bárhol szereztük is azt külföldön. Hogy ennek mi lehet az oka? Talán a legegyszerűbb válasz, hogy jelen cikk megírásakor még nem létezik olyan jogszabály, amely lehetővé tenné a honosítást.

Honosítani szakmai végzettségeket szoktak, ezért az igazi ok feltételezhetően az, hogy itthon OKJ-s targonca tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy targoncázhassunk. Na és, mondhatnánk, ettől többet ér a magyar targoncavezetői engedély, mint a külföldi? A válasz igen, mert ezáltal nem csak egy targonca jogosítványunk van. hanem szakmai végzettségünk is, ami például azzal is együtt jár, hogy targoncavezetői alapbérünknek el kell érnie a 2017.-től jelentősen megemelt bérminimumot.

Külföldi országokban nem jellemző az országos érvényű targonca vizsga. A külföldi targonca jogosítványokat általában csak egy adott helyi üzemben használhatjuk. Van ugyan olyan külföldi targonca jogosítvány, amelyet abban az országban bárhol elfogadnak, de akkor is csak hatósági vizsgához kötött a megszerzése, nincs szakmásítva, így nem lehet érvényes nálunk.

 

Honosítás helyett mit tehetünk?

 

Ha itthon is targoncázni szeretnénk, akkor el kell végezni egy OKJ-s targonca tanfolyamot, meg kell szerezni az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványt, és még  hatósági vizsgán is részt kell vennünk ahhoz, hogy a targoncavezetői szakmát gyakorolhassuk. A megfelelő targonca iskola kiválasztásával meglehetősen gyorsan hozzájuthatunk a szükséges engedélyhez.

 

Magyar targonca jogosítvány külföldön

 

Jó hír, hogy a magyar targoncavezetői engedélyeket általában elfogadják a külföldi országokban, de legalábbis tiltó jogszabályok nem léteznek. Az elfogadás esélyét jelentősen megnövelhetjük, ha az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványunk  mellé Europass bizonyítvány kiegészítőt is viszünk magunkkal. Az Europass bizonyítvány kiegészítőt kérhetjük angol, német, francia, spanyol, stb. nyelveken, attól függően, hogy milyen földrajzi területen szeretnénk érvényesülni.

Mindebben segítségünkre lehet a Majsai Autósiskola, ahol kedvezményes áron juthatunk hozzá a szükséges engedélyekhez.

 

 

 

 

 

 

, ,

Beküldve

Milyen vizsgát tegyünk le, ha személyszállítók szeretnénk lenni?

A taxi vizsga taxi gépkocsi vezetésére jogosít. A személygépkocsis személyszállító vizsga pedig taxióra nélküli személygépkocsi vezetésére. Na igen, de szinte ugyanaz mindkettő. Átjárható a két vizsga? Ha már megszereztük az egyiket, könnyebb lesz a másik? Ott van még a taxis vállalkozói vizsga is, ez miben különbözik a gépkocsivezetői vizsgától? A cikkben a különböző személyszállítói vizsgákkal ismerkedünk.


Személyszállító vizsga-Majsai Autósiskola

Taxi vizsga fajták

 

·        Taxi gépkocsivezető alapvizsga: Erre a vizsgára van szüksége minden kezdő taxisnak, ha még nem rendelkezik semmiféle személyszállítói végzettséggel. Négy vizsgaelemből áll, Kresz és jogszabályismereti tesztlap, helyi helyismeret és vezetési gyakorlat.

·        Taxi gépkocsivezető továbbképző vizsga: Ezt a vizsgát kell letenni a taxisoknak 5 évente, hogy a korábban megszerzett végzettségüket újabb 5 évre meghosszabbítsák. Két vizsgaelemet tartalmaz, Kresz és jogszabályismereti tesztlapok.

·        Taxi gépkocsivezető kiegészítő vizsga: Taxizni csak abban a megyében lehetséges ahol az alapvizsgánkat letettük, de később a taxis igazolvány bővíthető más megyékre is. Vezetési gyakorlatból kell vizsgázni, a vezetés közben helyismereti jártasságunkat is bizonyítani kell.

·        Taxi gépkocsivezető kiterjesztő vizsga: Lehet, hogy korábban személygépkocsis személyszállítói végzettséget szereztünk, de most már taxizni szeretnénk. Megoldható, egy vezetési gyakorlati vizsgát kell letenni.

 

Személygépkocsis személyszállító vizsga fajtái

 

·        Személygépkocsis személyszállító alapvizsga: A kezdő személygépkocsis személyszállítók vizsgája, amelyet 5 évente továbbképzéssel hosszabítani kell. A vizsgán Kreszből, jogszabályismeretből, országos helyismereti jártasságból és szabályos vezetési tudásunkról kell számot adnunk.

·        Személygépkocsis személyszállító továbbképzési vizsga: Öt évente ismétlődő vizsga, Kresz és jogszabályismereti tesztlapokat kell hibahatáron belül kitöltenünk, hogy újabb öt évig dolgozhassunk személyszállítóként.

·        Személygépkocsis személyszállító kiegészítő vizsga: Ilyen vizsga nincs, mert a személyszállító végzettségünk az egész országra szól, nincs mivel kiegészíteni.

·        Személygépkocsis személyszállító kiterjesztő vizsga: Ha taxivezetőként (taxiórával) is szeretnénk munkát vállalni, akkor a meglévő személyszállító igazolványunkat egy országos helyismereti vizsgával taxivezetőire kiterjeszhetjük.

 

Személyszállító vállalkozó vizsga

 

Ebből a vizsga fajtából csak egyféle van, mert akár taxi gépkocsivezetőként, akár személygépkocsis személyszállítóként szeretnénk vállalkozásba kezdeni ezt a vizsgát kell letennünk. Tehát akár akarjuk, akár nem mindkettőre megkapjuk a végzettséget.

A taxis és személygépkocsis személyszállító vállalkozói vizsga nem magasabb rendű, mint a gépkocsivezetői vizsgák, hanem más. Ehhez a végzettséghez még jogosítvány sem kell, mert az ismeretanyag elsajátításához nincs szükség autóvezetői tudásra.

A vizsgán pénzügyi, adózási, munkáltatói, jogszabály ismereti és szakmai ismereti tudásunkra kíváncsi a vizsgabizottság. A számonkérés midegyik vizsgaelemnél írásban történik.

 

Minden egyéb információ, tájékoztatás és kedvezményes ajánlat elérhető a Majsai Autósiskola honlapján!

, ,

Beküldve

A jogosítvány megszerzése ma már szinte nélkülözhetetlen, majdhogynem kötelező. Az alábbiakban elmondjuk milyen feltételek szükségesek hozzá, és milyen tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy autót vezethessünk. A „jogosítvány” egy tág fogalom, ez a cikk a B kategóriás jogosítványról szól.

 

Ki szerezhet jogosítványt?

 

Bárki megszerezheti a B kategóriás jogosítványt, aki legalább 17 éves, orvosilag alkalmas egy személygépkocsi vezetésére, és legalább alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik.

Igaz, hogy a jogosítvány megszerzését már elkezdhetjük 16 és ½ évesen, sőt 16 és ¾ évesen már letehetjük az elméleti vizsgát is, de a gyakorlati vizsgánk leghamarabb a tizenhetedik születésnapunkon lehetséges. Felső korhatár nincs, de általánosan elmondható, hogy az idősebbek egy kicsit nehezebben tanulják meg az autóvezetést.

Az orvosi alkalmassági vélemény tartalmazhat korlátozásokat is, amelyeket kódszámokkal írnak be a jogosítványba. A leggyakoribb korlátozás, ha valaki csak szemüvegben, vagy kontaktlencsével vezethet, de lehetséges még sebességkorlátozás, vagy akár csak nappali vezetésre korlátozás is.

 

 

B kategóriás jogosítvány megszerzése -  elméleti tanfolyam

 

A B kategóriás elméleti tanfolyamon megtanuljuk a KRESZ szabályokat, hogy fogalmunk legyen a forgalomban a jogainkról és a kötelezettségeinkről. A biztonságos autóvezetéshez a szabályok ismerete nélkülözhetetlen.

Jármű műszaki ismereteket is tanulunk, hogy az autó elindulása előtt, vagy vezetés közben felismerhessük azokat a legfontosabb hibákat, amelyek veszélyeztethetik a továbbhaladást.

Tanulunk még vezetés elméletet, amelynek legfőbb célja, hogy megalapozzuk vele a gyakorlati oktatást, valamint megismerjünk és felkészüljünk olyan helyzetekre, amelyek a gyakorlat közben ritkán fordulnak elő, de nagyon veszélyesek lehetnek.

A B kategóriás elméleti tanfolyam 28 óra, amely a Majsai Autósiskolánál 7 db 4 órás foglalkozásból áll. Ennél az iskolánál a foglalkozásokat délután 17:00 után tartják, hogy ne kelljen hiányozni a munkából, vagy az iskolából.

Ha nem jó a délutáni tanfolyam, akkor van lehetőségünk, akár egyéni képzésre is, ahol az időpontokat külön egyeztethetjük az oktatóval.

Akinek ez sem jó, annak találták ki a távoktatásos megoldást, amelyről a cikk tovább olvasása során kaphatunk információkat.

 

Jogosítvány megszerzése E-learning távoktatással, ha nem tudunk tanfolyamra járni

 

Jogosítványt e-learning távoktatással is meg lehet szerezni újabban. A Majsai Autósiskolánál felismerték azt a tényt, hogy rohanó világunkban nincs mindenkinek ideje beülni az iskolapadba. Az e-learning rendszer a jogosítvány tananyagát elektronikus úton közvetíti, a tananyagot multimédiás elemekkel, animációkkal igyekszik befogadhatóvá tenni. Tulajdonképpen bárhol, bármikor tanulhatunk, csak számítógép és ineternet elérés szükséges hozzá.

Lehetőségünk van arra is, hogy kombináljuk egymással a tanfolyami és az E-learning rendszert, mert azért valljuk be nem árt a szakértő oktató közreműködése, nem árt, ha a tanulás közben van kitől kérdezni.

 

Jogosítvány megszerzése - gyakorlati oktatás

 

A jogosítvány gyakorlati oktatása csak akkor kezdhető meg, ha túljutottunk az elméleti vizsgán.

A gyakorlások során meg kell tanuljunk folyamatosan és biztonságosan résztvenni a forgalomban úgy, hogy a jármű feletti uralmunk mindvégig fennmaradjon. Meg kell tanuljuk a veszélyek felismerését, és az esetlegesen kialakult veszélyre a megfelelő reagálást.

A jogosítvány megszerzéséhez előírják, hogy mennyit kell vezessünk a vizsgáig. A B kategóriás jogosítvány esetében ez minimum 30 óra, de teljesítenünk kell minimum 580 km-t is. Ha az 580 km nem fér bele a 30 órába, akkor pótórákra is szükség lesz.

A gyakorlati oktatás már nem csoportosan történik, ezért az oktatási órákat mindig előre egyeztetni kell a gyakorlati oktatóval. Az egyeztetett időpontban meg is kell jelenni, mert azt az időpontot az oktató nekünk tartja fenn és a munkaidejébe beleszámít. Ha nem megyünk el vezetni a megbeszélt időpontban, akkor azt pótolni kell, de a pótlását külön meg kell fizetni. Le is mondhatjuk a gyakorlati oktatást, de csak akkor, ha legalább két nappal korábban szólunk.

 

Minden egyéb információ, tájékoztatás és kedvezményes ajánlat elérhető a Majsai Autósiskola honlapján!

, ,

← Régebbi Újabb →